Lasiliiri Oy har i samarbete med Teräselementti Oy levererat glaskonstruktioner till den nya terminalen.

Den södra flygelns glasfasad ger passagerarna en upplevelse av rymd och öppenhet. De stora glasytorna ger också mycket naturligt ljus, vilket är bra för offentliga utrymmen. Designen tar hänsyn till glasets egenskaper, dvs. det skyddar mot överdriven värmebelastning och överhettning, samtidigt som det håller kall luft ute och isolerar mot ljud. Vid utformningen beaktas också glasets utseende och kostnad. Lasiliiri Oy har i samarbete med Teräselementti Oy svarat på dessa utmaningar och krav.

I den första fasen av byggandet av den södra flygeln levererade Lasiliiri Oy säkerhetsglas till fasaden som uppfyller moderna säkerhetskrav. Alla glasytor i projektet har levererats enligt tidsplanen.

I den andra fasen av projektet deltog Lasiliiri Oy i leveransen av säkerhetsglaselement inne i terminalen.

Utmaningen i projektet har varit de stora glasytorna och att skära glaset till formen. Lasiliiri Oy:s nya investering i en lamineringskedja gjorde det möjligt att producera dessa stora, lagrade glas i Lasiliiri Oy:s egna lokaler. Laminerade isolerings-/säkerhetsglas uppfyller moderna krav på solskydd och värmelast, säkerhet och ljudisolering. Totalt kommer cirka 25 000 m2 glas att levereras.

Fasaden och de invändiga glasen är laminerade med EVALAM-film, som är bättre än den tidigare använda PVB-filmen, i alla värden. EVALAM är EVA (etylvinylacetat) med utmärkt ljusgenomsläpplighet och klarhet, hög vidhäftning, god ljudisolering och en unik molekylär tvärbindningsstruktur som stärker glaset. En tvärbindning är en bindning mellan två eller flera molekyler som ger det laminerade glaset styrka och hållbarhet. Med en stark tvärbindning på över 87 % har EVALAM en styrka och hållbarhet som är långt överlägsen alla termoplaster, t.ex. PVB. Allt detta tillsammans skapar det bästa materialet för lösningar där optiska egenskaper och hållbarhet krävs.

Arkitekt Tuomas Silvennoinen från PES-Arkkitehdit Oy, som ritade utbyggnaden av flygplatsen, vann utmärkelsen Årets glasbyggare 2019.

Läs mer här

Lasiliiri Oy i Riihimäki är ett familjeföretag som specialiserat sig på glasbearbetning, med expertis inom energieffektiva glaslösningar och krävande säkerhetsglaskonstruktioner. Alla företagets omfattande tjänster är bekvämt och effektivt tillgängliga under ett och samma tak. Lasiliiri Oy:s produkter omfattar isolerglas, härdat glas, laminerat glas, härdat laminerat glas, brandskyddsglas och smart glas. Lasiliiri Oy:s produkter är kända som Arctic Glass® och Smart Glass® -märken.