Lasiliiri utvecklar inhemska smarta glaslösningar med DIM Glass

Den innovativa utvecklingen av smarta glas för hemmabruk fortsätter i Riihimäki

Det blir allt vanligare med ogenomskinliga fönster som kan göras genomskinliga med hjälp av lågspänning.

Lasiliiri är fast besluten att utveckla DIM Glass smarta glaslösningar vid sin fabrik i Riihimäki. Det multifunktionella DIM Glass har bidragit till att ersätta traditionella skärmar, persienner och gardiner med nya funktioner. God ljusgenomsläpplighet, styrka hos den laminerade glasstrukturen, säkerhet hos härdat glas och god ljudisolering anses också vara goda egenskaper hos glas. Med smart glas kan utrymmet omedelbart göras transparent med låg spänning. Tekniken förbrukar mycket lite elektrisk energi.

Även stora DIM Glass-ytor kan styras antingen som en helhet eller som enskilda enheter. Styrningen kan ske med t.ex. en ljusknapp, fjärrkontroll, app för mobilterminal, rörelsesensor, dimmer, timer eller röstkommandon. Smarta glasögon är en praktisk och hygienisk lösning för många tillämpningar där omedelbar insyn krävs. Förutom på kontor och byråer blir smarta glasögon allt populärare, till exempel på förlossningsavdelningar och kirurgiska avdelningar.

Smarta glaslösningar från Lasiliir är lättillgängliga. Förutom på sjukhus används smarta glas, som har visat sig vara praktiska, i många olika tillämpningar, bland annat på kontor och i konferensrum, i glasväggar, fönster och dörrar, och olika tillverkare har utvecklat sina egna produkter. I takt med att företagets 60-årsjubileum framskrider kommer produktutvecklingen att fortsätta, till exempel med konceptualiseringar och produktioner. Även den internationella konkurrenskraften anses vara viktig. Kännedomen om DIM Glass smarta glaslösningar har ökat med nya och representativa referensprojekt och praktiska tillämpningar som redan har gjort tekniken för smarta glas mycket bekant för många. Produktutveckling med fokus på kundorienterat tänkande bådar gott för en ökad efterfrågan på Lasiliirs DIM Glass-lösningar och koncept.

Utvecklingsarbetet har fått stöd från EU:s strukturfonder. DIM Glass, som är en viktig flaggskeppsprodukt på den inhemska marknaden, är också en attraktiv exportprodukt. En gynnsam internationell marknad är en förutsättning för produktinnovation.