Lasiliiri fyller 60 år

 

En livfull sextioåring med ögonen på framtiden

Lasiliiri Oy, ett glasbearbetningsföretag i Riihimäki, nådde den respektabla åldern 60 år i början av året. Hemligheten bakom en lång livslängd är en vilja att investera och ständigt utvecklas. Samtidigt är rötterna till hemstaden starka.

Lasiliiri Oy grundades 1962 och Lasiliiri Oy:s historia liknar många andra företags historia. Två män får idén att starta ett företag och börjar arbeta. Tack vare ett ihärdigt arbete växer verksamheten och modet att investera finns där. År 1970 flyttade företaget till sin första egna produktionsanläggning, som byggdes på Karoliinankatu. Detta gjorde det möjligt att systematiskt utveckla verksamheten och därigenom öka dess tillväxt. Nya arbetsmetoder och maskiner infördes.

Företagets viktigaste och största investering gjordes 2006, då Lasiliiri Oy flyttade till sina nuvarande lokaler i Haapahuhta. För första gången i företagets historia fanns nu all verksamhet under samma tak. Samtidigt övergavs glasverksamheten, som hade varit en del av verksamheten från början, och fokus lades enbart på industriell verksamhet. Redan 2008 var en utvidgning av lokalerna nära förestående eftersom produktsortimentet växte med tillverkning av härdat glas.

Den senaste stora investeringen gjordes 2020 med en ny härdningslinje. ”Vi investerar och moderniserar ständigt vår produktion. Det är så vi håller oss konkurrenskraftiga. Du kan inte stå stilla.” betonar Ari Liiri, vd för Lasiliiri Oy.


Ytterligare kraft från nyckelflaggan

Lasiliiri Oy har under åren fått många utmärkelser och certifikat. I slutet av 2020 fick företaget utmärkelsen nyckelflaggan Det beviljas för en produkt eller tjänst som tillverkas i Finland. ”Det verkar som om hushållsarbetet uppskattas mer i dag än tidigare. Och ja, den här nyckelflaggan ses på ett positivt sätt i kontakten med kunder och andra intressenter.” säger Ari Liiri nöjt.

Familjeföretaget har nu cirka 40 anställda och produktionen sker i två skift. Den viktigaste kundgruppen är fönster- och dörrindustrin. Projekten spelar också en viktig roll. Förra årets största enskilda leverans gällde fasaden och den inre glasningen av Finlandia-byggnaden. Glasningen av köpcentret Tripla och flygplatsutbyggnaden har också varit stora projekt.

Även om tiderna har varit svåra på vissa ställen på grund av räntepandemin och olika problem med tillgången på råvaror har Lasiliiri Oy klarat utmaningarna bra. ”Efterfrågan på byggande har varit på en bra nivå och särskilt renoveringsbyggandet går nu bra. I själva verket har de enda problemen under pandemin varit tillgången till reservdelar för vissa maskiner. Det har förekommit logistiska förseningar i leveransen av utländska råvaror. Den inhemska logistiken fungerar bra.” Liiri förklarar.

 

Klicka här för att titta på videogröstandet från Anu och Ari!